onsdag 13 juni 2012

VALANCE - MONTÈLIMAR, 54,3 km

Måndagen den 11 juni.


Innan vi lämnar Valance och den vackra utsikten västerut, så väntar vi in att turistinformationen skall öppna 9.30. Vi måste få tag på en cykelaffär, en ny slang samt en karta över cykelleden.
Vi får veta att Veloroute ViaRhona håller på att byggas hela vägen till Medelhavet. Men den är bara klar bitvis. Dessa sträckor är heldragna på cykelkartorna samt skyltade längs leden. Övrig sträckning går att cykla och dessa är streckprickade på kartan. Vi får en karta som gäller för "kommunen" vi befinner oss i.

Cykelaffären öppnar inte förrän kl 14. Det är ju MÅNDAG. De flesta affärer är stängda på måndagar och de butiker som har öppet öppnar inte förrän kl 14.



Vi kan starta på en färdig del av cykelleden.

Men sedan hamnar vi på villovägar igen. Har ännu inte riktigt förstått hur kartorna fungerar. Så småningom klarnar det. Rhonesystemet består av en massa sidokanaler och sidofloder. Det gäller att ha koll på vilken sida vi befinner oss på om "vad" och på vilken sida vägar och leder är dragna om "vad" .
I fonden österut skymtar vi nu Rhone Alps. 

Vi gör ett nytt försök på en ommöjlig cykelstig. Hamnar i en återvändsgränd. Nu får det räcka om vi skall komma till Montelimar - och Nougaten - idag.

Upp mot röd väg igen. Jag "Lisa" som vet vad som väntar plockar fram reflexvästen igen.

Plötsligt öppnar sig himlen och en störtskur är över oss - precis utanför ett Kebabställe. Lunchdags.
Perfekt - och Lasse provar en turkisk öl. (Lasse: DET FANNS INGA FRANSKA)

Nu börjar landskapet öppna upp och vi kan leta små vita vägar igen. Och det är faktiskt roligare och mer omväxlande än en enformig cykelled.....och det oväntade lurar ofta runt hörnet.


Vi letar oss fram öster om flodsystemet. Landskapet är något kuperat och några backar får vi tåla.
Nu börjar linfälten dyka upp - och ett och annat kärnkraftverk - Frankrike har mer än 50 st -som man kompletterat med några vindsnurror. Kolla målningen på ena "skorstenen"!

Blåa linfält, gula sädesfält, gröna kullar och hus som börjar påminna om Medelhavet.





Rondeller fyllda med blommande ginst.


Så anländer vi till Montèlimar - Nougatstaden.

Turistbyrån har anlagt en cykelbar labyrint ner till ingången!

Hej ROBIN! Morfar här! Dags för DAGENS HUND, var ett tag sen sist, jag lovar bättring. Den här tror jag har nått med skokräm att göra. Nä, du är nog för ung för att minnas Boston Skokräm med en vit och en svart jycke på locket. Nu säger mormor att jag har fel, det var inte en sån här hund. Hur som helst är han fin.

Men då dyker lilla jag fram under bänken. Vad händer här? Fotografering? Jag då?

Lasse tar över: På kvällen Frankrike - England. Lisa avvek efter första halvlek, jag bytte till ett livligare ställe.

Än livligare blev det efter matchens slut. Jag har varit med om tropiska åskregn i Havanna, men det som hände här i Nougat slår nog rekord. Blixtarna ljungade över himlen, vattnet rann i floder på gatorna, bilar, ja allt, stannade av.

Barägaren försökte rädda markiserna från att brista, här rasar det ner några liter. Barfota till hotellet med uppvikta brallor..... Sverige-Ukraina? Visades inte på några tillgängliga kanaler, och lika bra var väl det. Inte helt rumsrena svar när jag undersökte frågan - det dök upp en del invektiv över araber som köpt upp alla franska kanaler...Marianne Le Pen har större stöd ju längre söder ut man kommer.


5 kommentarer:

  1. Nytt tips från coachen:
    Vid kraftig motvind - vänd och cykla åt andra hållet!

    SvaraRadera
  2. Man kan konstatera att jag bara behöver vara borta ur konversationen ett par dar så försvinner järnvägsbilderna...Ja, nån svåger är man ju inte och uppenbart ingen favorit heller...Men på fredag har fotbollshäng på Bergsunds strand, roligare gäng där. Åtminstone två järnvägare. En tågmästare och en vagnreparatör. Vagnreparatören är för övrigt tillförordnad förbundssekreterare nu. En något oväntad utveckling! Men nu ser jag fram emot fler fina tågbilder!
    Hälsningar
    Bjarne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du verkar ju vara favorit hos förbundsledningen i alla fall. Vilket klokt förbund vi har, håll i!
      Gårdagens planerade tågbild slarvade hen bort. Kommer som bonus i morgon plus ngt alldeles extra i tågväg som vi råkade ut för i kväll när vi lämnade konserten på Theatre Antique d`Orange!

      Radera
  3. Var inne på Google Maps idag och där ser man ganska tydligt vad som är cykelvägar om man går över till Satellitbild i st f Kartbild och zoomar in.
    Vet inte vad de blå blommorna är, kanske lavendel eller isop, men iaf inte lin. Kanske bara "blå blommor" ämnade för honungsbin?!
    Oerhört roligt att följa er, blir sugen, verkligen.
    Hilsen
    Lars
    PS DK förlorade just mot Portugal
    DS

    SvaraRadera
    Svar
    1. Funderade över de blå blommorna, efter att vi skrivit inlägget, och misstänkte ev lavendel istället för lin. Men vi har cyklat genom lavendelskogar i Ungern för många år sedan. Tyckte inte det såg ut så här. Lisa

      Radera