fredag 22 juni 2012

NARBONNE -PERPIGNAN, 85,0 km

Onsdagen den 20 juni.

Vi skall lämna Narbonne i riktning mot Perpignan.
Finns en massa gröna markeringar på kartan och något som verkar vara en cykelled mitt ute i havsbandet. Bäst att kolla med turistinformationen innan vi ger oss iväg.
Jodå, bara att följa kanalen. Precis utanför byrån så är det cykelled ända till Port La Nouvelle.

Vi stänger våra fönsterluckor och ger oss av.

Fortfarande öppna, bara för att ha koll på konstruktionen. Nåt för Casa Knisa?

Till vänster en cykel- och springväg, en kanal samt en tåglinje mitt ute i havet

Alla städer, små eller stora, med självaktning har sin plantanallé. Och kanalen till vänster, vår utgångspunkt.



Campar vilt? "Såg du? Dom hade plantering utanför". Varför fota ru inte!?

Till stora delar är det grusväg men ok att cykla på. Det blir 22 km mellan Narbonne och Port La Nouvelle.

Ojämn väg, Lisa påtalade enstaka genomslag. Fram med pumpen.Censurerad.......Ingen luft går in, däremot lämnar en del den Censur, censur. Lisa fångar pumpen innan den hamnar i kanalen. Lasse får stopp på en tjej som beredvilligt lämnar över sin simpla pump (Pump i ett stycke utan märkvärdig reduceringsventil). Lasse rundpussar henne och färden går vidare.
Ny pump inhandlas i Port la Nouvelle.


Kartan stämde, från vänster hav, järnväg, kanal, cykelbana och hav. Tåg, båt och cykel. Vad mer behövs? Rimmar nästen på sol, vind och vatten...

Självklart kommer DAGEN TÅG på beställning. På sidan står Langdoc.......

Vi anande det, men så blev det bekräftat, 30 grader. Många apotek har termometrar under sina skyltar, nåt tänk bakom kanske, medel mot värmeslag? Funkar att cykla i sol, en plåga att gå eller stå.

I Port la Nouvelle träffar vi på ett par från Bretagne. De har sin husbil en mil söderut och är ute på en dagstur med cykel. Här får vi lite tips om hur cykelbart det är söderöver. Det är inte många ord vi förstår varken hon eller jag. Men med karta och gester så går det bra.

Allmän betraktelse:
Har ofta hört att fransmän är tjuriga och vill inte prata annat än sitt eget språk.
Att många är dåliga på engelska har vi fått erfara men tjuriga är dom definitivt inte. Alla är oerhört artiga. När bekanta träffas så kindpussas dom - även ungdomar. De flesta säger Bon Jour även till oss främlingar. Möter vi ett gäng ungdomar (15 åringar typ) så ropar dom Bon Jour.
Står vi och tittar på kartan så stannar dom och frågar om vi behöver hjälp. Och även om vi säger att vi inte förstår så fortsätter dom glatt att prata på. Rondell, höger, vänster och trevlig fortsatt resa.....
Tjuriga är dom inte!!

Samma bord, nu hjälp mot uttorkning, is-the....

Hej ROBIN, morfar calling! Det här är en cafehund. Cafeet ser du på bilderna ovan. Han får bli DAGENS HUND

Nu börjar den här typen av växtlighet dyka upp. Som gjorda för 30 plus..

Och Pyreneèrna kommer närmare och närmare.


Varmare och varmare blir det.

Infrastrukturen runt cykelvägarna är högklassig: Patråån, ön Läff si vå plää!.

Hittar ett cykelstråk genom pinjeskogen. Samma lutning som i Trollskogen, fast snyggare.

Hela eftermiddagen glider vi igenom helt nybyggda semsterorter. Utifrån reg-skyltarna så är det bara fransmän på plats.




Säkert ett minnesmärke kopplat till Spanska inbördeskriget. Men om vad och varför just här, några mil utan för Perpignan?


Och så närmar vi oss Perpignan. En stad som inte syns på långt håll.
Sista sträckan har kartan inte varit tillförlitlig. Vi skall kunna följa en kanal rätt in i stadskärnan men... kanalen är torrlagd och någon cykelväg finns inte. Råder under en kort stund lite förvirring - ligger sta`n till höger eller till vänster???

Nära Spanien som sagt, även kyrkogårdarna börjar anpassa sig.

Det ena är katalanska

Även det en bra 30-graders bild, torrlagd.

Nåt är på gång i Perpignan. Scener reses över hela innerstaden. Kvällen avslutas med en middag som kryddades av ett gäng grabbar, som visade att man kan använda cyklar på ett annat sätt än vi.

ROBIN, den här killen hade en cykel som han kunde hoppa upp i luften och vända och sen trampa vidare med baklänges. Finns såna i Sverige?

Kvällen är sen, dags att gå hem.




















3 kommentarer:

  1. Ja, så var midsommaraftonen över och jag har vaknat utan växlight under kudden. Igen. Vi var som sagt i Galärparken och besåg Fröken Fleggmans mustasch i Parkteaterns regi mde Thioams Bolme i huvudrollen ( en av 4 skådisar...). Därefter promenad genom ett sommartomt Östermalm, genom Humlegården, Ellen Keys park till Thulegatan där vi bjöds balkongodlad färskpostatis, snaps o sill mm. Idag lite trött.
    Monumentet på bilden är minnesmärket över de 3 regimenten som bildades av utländska "frivilliga" 1939. eg var de flyktingar från den spanska republiken, flyktingar från Tyskland, Österrike, Polen, Tjeckoslovakien, Judar mfl, som kom till Frankrikes försvar. Främlingslegionen ville inte ha dem i sina led, därav dessa 3 specialregementen. 21-23 R.V.M.E. De upplöstes efter F kapitulation 1940. Om jag uppfatatde Lasse rätt så var nästa fråga om Serrat D`en Vaquer? Det verkar ha varit den stora gränsfästningen, på den högsta höjden i Rousillion, mot Spanien.
    Men jag upptcäkte också att Salvador Dali utnämnt järnvägsstationen i Perpignan till Universum mittpunkt. Han fick alltid de bästa idéerna i väntsalen där. Delar av statione är utsmyckad av Dali och om detta har ni inte varken skrivit eller fotograferat ett dugg? Nåväl, ni har tur. På Edsvik pågår en Dali-utställning till den 5 augusti. När ni kommer hem får vi ta oss dit.
    Hälsningar Bjarne

    SvaraRadera
  2. Börjar bakifrån. Vi har just anlänt till Dalis födelsestad Figueres. Om två timmar stänger det museum han byggt upp runt sig själv och sin verksamhet. Största Dalisamlingen i världen. Återkommer med några funderingar senare. Vilken kväll, det blir, har redan koll på var jag ska se matchen, fick tips av cykelgaragevakten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tillbaks från Dalimuseet. Vid nästa Barcabesök, ta tåget till Figueres. Bara museeikåken tar andan ur en.
      Den stad jag snackade om heter Collioure, ligger vid kusten nån mil från gränsen till Spanien. Jvgstn i Perpignan? Dags att klämma ur sig det nu.
      Bra info om om monumentet, merci. Fin minnestavla om den Internationella Brigaden på den franska sidan vid gränsen, bild kommer i fotodagboken. Mors!

      Radera