torsdag 21 juni 2012

LE CAP D`AGDE - NARBONNE, 57,4 km

Tisdagen den 19 juni

Mellan Le Cap d`Agde och vårt etappmål Narbonne finns ingen naturlig cykelförbindelse längs kusten. Dags att leta småvägar och plan mark inåt landet.
Vi startar med att, på rullande fot, ta en snabb blick på Agde.

Ingen tvekan om att det här finns en övergång för fotgängare och cyklister.

Den gamla katedralen i Agde.

Efter en kortare sträcka på gula och vita vägar så hittar vi återigen en kanal med  cykelled vid sidan.
Fullt med cyklister passerar revy.

Vad är det här, en bortglömd bild från Canal Bourgogne? Men den ligger mitt bland bilderna som är tagna 500 meter från Medelhavet. Skumt.


Det verkar inte finnas så många slussar i Medelhavstrakten, att döma av intresset. Själva har vi sett... ä man blir blasé.

Och vinfälten fortsätter i det oändliga. Här är det Chardonny-druvor.
Man kan inte annat än förundras över hur stor vinindustrin är för den här delen av Europa. 
Vingårdar överallt längs vår färd och ju längre söderut vi kommer desto större blir vinfälten.

Efter slussen och Chardonny-druvan så är det dags för oss att lämna kanalleden och ta av på en liten väg i riktning mot Narbonne. Ser himla bra ut på kartan, men mindre bra i verkligheten. Plötsligt står solen på fel sida vägen och massa småvägar dyker upp. Men... var är vi egentligen...??

Hallå ROBIN, morfar här. Här har du en som räddade oss från att helt försvinna i träsklandet innanför Medelhavet. Kartläsare mormor - som normalt har värsta kollen - såg till att vi hamnade mitt ute bland vass och ogräs på en väg som hela tiden delade sig och blev mindre och mindre.. Helt öde. Då dök DAGENS HUND upp. Husse hade en sån karta som du orienterar efter, det är väl 1:25000-del? Han räddade oss och fick oss tillbaka på rätt spår.

I  Katalonien - den spanska delen - är tjurfäktning förbjuden sedan något år tillbaka, i den franska delen  fortsätter man tyvärr.  

Hela hagen full av svarta ungtjurar. Det här var ingen Ferdinand. Han är klart på gång. Något glest mellan taggtrådarna, bara att snabbt trampa vidare.

Lisa: Tjurarna vid Knisa Mosse ser klart beskedligare ut än den här. Häromdagen när vi satt på ett lunchställe stod TV:n på och visade en tjurfäktning. Under vår lunch fick den blödande tjuren slag på tjurfäktaren och slängde upp honom i luften flera gånger.Nu blödde även tjurfäktaren. Och jag kände...YES!!


Mer och mer fönsterluckor ju längre söderut vi kommer.

Och därborta i hortisonten - nu är det verkligen Pyreneèrna
Dokumentation av mognadsprossesen fortsätter. 


Mellan byarna ,vi tar sikte på längs vägen, så bär det av upp på högplatåerna - och sedan nerför igen. Men stigningarna är ändå överkomliga...Helt OK!


Heter hon Maria Magdalena?

En hel mil för oss själva. Vägen helt avstäng för alla utom för cyklister från Suedoa
Lisa jagas av en backande asfaltsbil. Han backar minst en kilometer........


.......innan han kommer fram. 


Vi närmar oss Narbonne. Vi har läst att en mängd fornlämningar har anträffats i Narbonne. Narbonne var en blomstrande stad långt före romarnas infall i Gallien ett par hundra år BC (enl WP).

Lite kul att det lilla vi visste, var det första vi såg av Narbonne. Vid utkanten låg det här gänget med små spadar och borstar. Inga foton, var den uppmaning vi fick! 





Hotell de Ville i Narbonne. Lite till vänster om Lisa ligger det färska blommor under en minnestavla

Narbonnes Ådalen. Protester från vinodlare slogs ner av militär utanför Hotel de Ville. Soldater från trakten vägrade, man fick plocka in soldater utifrån. Stort antal skadade och döda. Året var 1907.

2 kommentarer:

  1. Ser väldigt trevligt ut där ni far fram. Det verkar som om ni ska hinna till Barcelona trots allt. Jag undrar bara en sak - hur många nätter har ni campat?? Eller har Lasse skickat hem tältet med posten?
    Här förbereder vi oss för midsommarafton på Österäng i ett fantastiskt sommarväder. För er blir det väl ingen sill, ni får ta ostron istället.
    Ha de´
    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. På nåt sätt lär vi ta oss till Barcelona. Just nu lutar det åt att vi letar oss fram till Spanien med cykel utan allt för många uppförsbackar. Campingutrustningen var nog i första hand tänkt som reserv ifall vi inte skulle hitta några billiga hotell eller B&B. Vad jag minns så har vi sluppit att resa tält, men man vet aldrig, det återstår ett antal nätter. Midsommarafton, modell fransk har vi firat i kväll den 21 juni, då hela Frankrike firar den ljusast dagen med musik. Vi är i Perpigan, hela innerstan är avstängd, scener överallt, dans på gator och torg. En helt fantastisk kväll. Ska trots allt bli kul att komma hem och hinna med en sväng ner till Knisa.
      Lisa hälsar nog fast hon är på väg att somna. Hälsa
      Lasse

      Radera