lördag 16 juni 2012

ORANGE - AVIGNON, 33,0 km.

Torsdag den 14 juni.

Lasse: Först lite tågbildsjoller: Här har ni svaret. Inte mycket franskt över den bilden, som synes.  Lisa, kör dagens fotobok!

Denna dag skall bli varm, enligt väderprognosen, men vi har inte så många mil att avverka för att nå dagens etappmål Avignon.
Vi skall passera södra Rhones häftigaste vinområde, Chateauneuf-du-Pape. Vi väljer att följa Lonley Planets "Cykling in France" vägförslag.


Mellan Orange och Chateneauf du Pape blir det små vita vägar med måttlig stigning (Loneley Planets omdöme). Vi steg av cyklarna och drog dom upp några korta stycken.



Vi passerade några av Chateauneuf-du-Papes bästa vingårdar, som ligger på platån strax norr om Chateauneuf-du-Pape.


Här är det inte lutningen det hänger på utan de släta vita och rostfärgade stenarna som fungerar både som värmebevarare och som såll för regnvattnet.
Mistralen bekämpas med vindskydd och genom att man tuktar de kompakta rankorna lågt i buskform.
Den dominerande druvan är Grenache. Chateneauf-du-Pape kan vara en blandning av sammanlagt 13 olika druvsorter, åtta blå och fem gröna. De flesta vingårdar använder dock inte fler än fyra eller fem i sina blandningar.

Lasse: Växelbruk - Vin och bakpotatis?




Här är påvens själva Chatåå

Även i Chateneauf-du-Pape hittar vi pastischgänget. Finns på plats oavsett när man landar.

En flaska Chateauneuf inhandlas i en Cave. Middagen för kvällen är planerad och så skall vi ju ta ett glas för Karin också.

Autoroute du Soleil, det är väl kanske den som längre söderut kallas Autostrada del Sol eller nåt liknande.. Här behöver man inte vänta på nåt fordon

Strax före vi kommer till Avignon passerar vi Villeneuf de Avignon. Här bodde kardinalerna.
ROBIN, morfar här. Ingen Herre på Täppan idag! Jag har fortfarande ont i skallen efter gårdagens omgång.

Vi möter många cykelturistande Schweizare. Detta par har cyklat hemifrån och skall ta tåg eller flyg hem när andan faller på. Lasse: Kolla baknavet, en motor som knappast syns.Så kan det väl inte få vara?

Elbe!! I Avignon finns en ö som "nästan" är namne med dig.

Det här är nog Påvens Palats, där får man väl kliva in. Men han lär ha dragit, enligt vad vi hört.

Vi besöker, vår vana trogen, Turistinformationen. Boendet i Avignon tycks dyrt och vi sätter en ribba. Då blir det två stjärnigt säger tjejen i informationen och ringer åt oss. Complett - Fullt.
Men så hittar hon ett "en stjärnigt" i kvarteret brevid (innanför murarna). Damen på Hotel Splendid väntar in oss.
Jag har tänkt, säger hon - eftersom ni har cyklar - vi har en apartment med egen liten trädgård. Kostar bara 2 euro mer än rummet. Blir det bra?
Trädgården har till och med ett aprikosträd. Nog det finaste vi har bott hittils.

DAGENS TÅG körde även det in i de trängsta gränderna. Vi fick huka i portarna. Sort? Kör omkring turister i "Påvekvarteret"

Jomenvisst är det Lavendel!!!! Vi är ju i Provence. 
Lavendel överallt - i små påsar, och burkar, på vykort och konstnärernas motiv.
Borde ha förstått det direkt när fälten dök upp.

Kvällens måltid i vår lilla trädgård. Här förbereds ett glas för Karin.

Kontakt med internet sökes på många olika platser och i många olika ställningar.

Hej ROBIN! Morfar här! Den här valpen - DAGENS HUND - hittade oss när vi käkade lunch. Han kutade runt och fångade upp det som gästerna tappade.....eller slängde åt honom.

2 kommentarer:

  1. Kan man få en målande beskrivning av hur mitt glas upplevdes? Jag har ju en egen minnesbild (som för övrigt förstärktes när jag såg Lasse i dörröppningen till vinkällaren) men vill gärna känna doft och smak igen. /Karin

    SvaraRadera
  2. En rutinerad vinprovare skulle säkert kunna ge en målande beskrivning. Det både smakade och doftade mycet vin - som en väldoftande godsak. Lasse brukar inte falla i farstun för något vin som inte heter Bordeaux - men detta gick hem direkt. Lisa

    SvaraRadera