måndag 11 juni 2012

LYON (Vienne) - St VALLIER, 53,1 km

Lördagen den 9 juni

Vi lämnar Collonge, vår boplats nån mil utanför Lyon, med en morgonpendel för att passera Lyon och Lyons förorter. Målet är pendelns slutstation Vienne.
.


Förbipasserande tågset studeras. Hur är cykelvagnarna markerade? Snart ser vi en liten markering vid dörren på en av vagnarna.

Gott om plats. Men skönt att det är lördag. Ingen rusningstrafik.Olastade cyklar hängs i krogar i övre vänstra hörnet. Varannan vagn har plats för sex upphängda cyklar. Vagnsgolven i höjd med perrong. Väl inne är det en ramp ner till nedre våningen där det finns plats för cyklar. Inga cyklar? Bara att fälla ner säten och sätta sig.



Tvärställda styren så kommer man av i Vienne.

Vi rullar ut från Vienne. Tar sikte på solen och Rhone. Men stor väg och mycket trafik. Var är de bästa alternativen - öster eller väster om Rhone. Inget slättland så långt ögat når.

Rohne är trafikerat, men hur? Kraftverk som spärrar hela floden, olika flöden hit och dit, inga slussar som vi ser, inga kanaler som klarar såna här skepp?? Men dom finns.

Halvvägs mot  St Vallier är det dags för förmiddagsfika på ett Boulagneri. En man slår sig ner och betraktar
oss begrundande. Undrar på sin franska var vi kommer ifrån och vart vi skall. Lasse har fått upp ångan:
Train - Stockholm, Paris. Velo - Paris, Marseille.. Aha säger mannen - och viftar med ett finger mot vägen (den östra sidan) som han förstår att vi tänker fortsätta på. No, No, No - No bien. Han pekar mot Rhone och säger : Pont....  "sedan" Gauche. "därefter" Bien velo au Marseille. Aha säger vi. Tar oss snabbt över bron och sedan till vänster. Och där






Cykelruot V2! Helt plant, följer Rohne, inga utmaningar. Kartor med all tänkbar info: överliggningar, cykelverkstäder, näringsställen, mm. (Lasse: "Så kan det väl inte få vara, då kan ju alla cykla...")

....vad ska in, sol och vind.!!...Vi sossar har alltid... Stefan Löfven?..vadå?...jättebra så länge industrin tycker att det känns bra? Ja här känns det bra, runda och fina erom också...

Stilla flyter Rohne....




Ginsten blommar längs vår fina cykelväg.


De vackra broarna fortsätter avlösa varandra längs vägen.


Egna rastplatser längs cykelleden.





Skyltat som värsta bilväg. St Vallier - vårt mål för dagen

Och vad är detta? (Lasse: Paradisäpplen!!!!).

Robin, morfar här! Dagen cirkusaffisch! Kommer nog heller inte till Djupvik. 

Hotell, men bara ett telnr på dörren. Har varit här i 4 veckor, dålig koll på Frankrikes landsnummer. 033 eller......"Kommer om 5 minuter" på klockren franska som Lisa hajar, när hon tar över Lasses telefon

Installerade.  Hotell och restaurang har gått hem för dagen, lämnar ett välfyllt vinglas till fotoboksansvarig innan dom går,Terassen lämnas öppen för oss, enda stället wi-fi funkar. Vi låser och stänger, enda gäster.

.

6 kommentarer:

  1. Ååh så vackert det är utmed Rhone.

    Nu börjar sommaren så smått göra sej påmind igen i Sverige. Kraven har sjunkit och nu är vi väldigt nöjda om temperaturen orkar upp till 16 grader mitt på dan.
    Vi hoppas på högtryck i Knisa till midsommar.

    Ta ett extra glas Chateauneuf du pape för mej när ni når dit.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, nu börjar vi känna vittring av Chateneuf du pape, så det får bli nåt glas för att testa av.

      Radera
  2. Jag har för plan att resa ner till Skåne och vidare till Köpenhamn med Johnny, Victor och Tomas....:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blir förstås nå`n god öl och bra musik kan jag ana!!

      Radera
  3. Jobbar till den 20:e, sen blir det cykel SM i Södertälje 24-27/6. Sen Skåne....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har lagt din cykeltröja i tvättpåsen. Vågar inte tvätta den förrän jag har säkrat autografen. Skall tvätta den när jag kommer hem och då tror jag att den passar dig igen!! Nästan!!

      Radera