torsdag 7 juni 2012

MACON - VILLEFRANCHE SUR SAONE, 47,2 km

Onsdagen den 6 juni
Får backa några timmar till kvällen innan. Trodde inte att duvdrama 2 fanns dokumenterat, då min kamera svek. Men Lisa var på alerten, duvan är på väg ut ur kvarnen. Fotat från hotellfönster, våning tre.

Touren landar i Macon! Men inte idag. Nån gång ska vi vara på plats, eller hur Elbe, Johnny och Stefan? Platsen för en målgång i Tour de France är ett av de största spektaklen på denna jord, förutom allt som rör det rent sportsliga.

Grämer mig fortfarande att jag missade ett av de bättre cykelmuseerna i Frankrike då vi var i Tournus.Museet var stängt på måndagar. Där finns bl annat den cykel som Chris Boardman satte världsrekordet med i 1-timmescykling år 2000, med en snitthastighet på 56,375 km/h. Han cyklade 10 meter längre än Merckx's 28 år gamla rekord. Chris rekord står sig än idag. På museet finns också den carboncykel som biltillverkaren Lotus gjorde åt honom inför olympiaden 1992. Suck!.(Alla uppgifter ur museets broschyr)
Det märks kanske att Lisa har släppt taget om vilka bilder vi ska lägga ut? 


Målet för dagen är Villefranche sur Saone. Vi delar upp etappen till Lyon ytterliggare för att kunna nå Lyon hyfsad tidpunkt på dagen vi anländer. Avsikten är att tillsammans med Saone möta Rhone i Lyon.

Vi lämnar Macon i ösregn och full regnmundering. För att komma snabbt fram väljer vi att starta på gul väg öster om Saone. Min, Lisas, gula reflexväst är på plats. Trafiken går an, inledningsvis, men efter 7 km är jag dyngblöt och kall. Lasse säger att han är blöt och varm.
Jag har ett GoreTex regnställ som skall andas. Kan bara konstatera att det andas men håller inte tätt för sådana här regn. Lasse har ett vattentätt regnställ som inte andas. Han blir blöt av kondensen inifrån men håller sig varm.

Väster om Saone, ser vi sluttningarna från Centralmassivet. Där odlas Gamaydruvan. Den enda druvan som används till Beaujolaisvinerna. Gamay är förbjuden i alla, utom de enklaste vinerna, i övriga Bourgogne. Men i Beaujolais är jordmånen annorlunda och ger ett annat resultat.

Samma vinsidor tagna från ett virkesupplag 100m längre fram

Halvvägs till Villefranche sur Saone slutar det regna. Trafiken tilltar och vi hittar en liten vit väg som svänger ner mot Saone markerad med vacker utsikt på kartan.
Efter det ingen väg längs floden  på vår karta, men vi letar oss fram och hittar en fin grusväg, ömsom stig, som löper längs Soane ända in till Villefranche .
.
.

Hej Robin, morfar calling! Inte Dagens Hundbild, men DAGENS HUNDra-kaninersbild! Dom försvann in i buskarna till vänster med värsta skutten då mormor kom farande nerför slänten.


Mötte vandrare på vägen. Lite svårfotad, men ställde glatt upp när Lasse berömde henes klänning.

Här har vi den första skymten av Villefranche sur Saone.

Inte riktigt Broolyn Bridge, men nästan!! Finast cykelbron, hittils, på vår tur. Bara för cyklar!

Här kan man ana nybyggda förorter, har saknats i de stora städer vi har passerat längs Soane. Lite märkligt, växer dom inte?

Inget brev till Sverige - men till Macon - med nyckeln till hotellrummet som vi lämnade på morgonen. Låg kvar i regnjacksfickan när jag kom fram till Villefranche sur Saone.

Det märks tydligare och tydligare i både arkitektur och människor att vi är på väg söderut. Vi börjar nu se många kvinnor med sjal på huvudet.

Ny kamera kanske??
Lasse: I morgon Lyon, F-n att jag lovade vattna Kimpas krukväxter när han är borta, men lovat e lovat.

4 kommentarer:

  1. Det är ju i regnsituationen som det är så utmärkt med ullunderställ. Ull värmer även om den är blöt.

    Verkligen vacker cykelbro. Överhuvudtaget ser cykelvägarna längs floderna väldigt bra ut. Ska ni fortsätta utmed Rhone?
    I så fall kommer jag att bli "förtröden" när vi passerar Chateauneuf du pape, Avignon och Orange. /Karin

    SvaraRadera
  2. Lasse här.Sitter just nu i receptionen på ett hotell några mil - en kvart med tåget -från Lyon där vi tillbringar varannan sen kväll - i receptionerna alltså - med fotoboken.Vi lyckas alltför ofta tildelas rum med tveksam signal.
    Självklart ska vi fortsätta till alla platser du föreslår.

    Lisa kommer snart med kommentar, då jag avser att ta hissen upp och tala om att kontakt uppnåtts. Vi har varit inne i Lyon idag sen em med lokaltåg och rekat. I morgon tar vi Lyon. Lasse

    SvaraRadera
  3. Hallå där. Vi är faktiskt bara 3 km från Lyons centrum. Igår körde jag med microunderställ. Det handlar bara om om att inte stanna och vara blöt. Ingen ide`att byta kläder oå om det fortfarande regnar, för då blir man blöt igen direkt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä, jag förstår problematiken. Vi hade ju Norrbottenstrafikens busskurer med jämna mellanrum utmed vägen, att använda som omklädningsrum, när nöden så krävde.

      Kul att höra mer om Lyon, där har jag bara bytt tåg en gång. Min upplevelse var att det kändes lite som att åka karusell på Liseberg när TGV-tåget drog på.

      Radera