tisdag 15 maj 2012

MALMÖ - HARWICH


Landade hos Johnny och Pia i Malmö söndag kväll 13/5, där vi knäckte en flaska rött vin från Paulliac i Bordeaux, årgång 1996, som vi inhandlat på vår cykeltur där 2004.

Måndag morgon tog vi de första tramptagen på turen ner till Malmö C rakt igenom det polisuppbåd – vi såg nog ut som om vi hade svårt att ta hand om oss själva  - som stängt av kvarteren där rättegången mot serieskytten skulle ta sin början på morgonen

I god tid före tågets avgång stod vi på perrongen och kollade av var cykelvagnarna var placerade på Öresundstågen.
Här har Stockholm mycket att lära!!
En av de första vagnarna i tågen är reserverade bl.a. för cyklar med bra fästen för dessa. Övriga tågresenärer får resa sig om det behövs.

Från Köpenhamn blev det Intercity tåg till Esbjerg.
Klippkort för cyklarna inhandlades i DSB-hallen och cyklarna fick egna platsreservationer i samma vagn som vi hade våra platsbiljetter.

Över Stora och Lilla Bält i nämnd ordning.

3 timmar tog det mellan Cph och Esbjerg.
Och väl framme började det regna.


Passkontroll vid Englandsbåten: Passpolisen tittade förvånat på de två hyttnycklar Lisa räckte fram. Sen tittade han på oss, sen på nycklarna en gång till. ”Svenskar?”. Vi nickade. Då struntar vi i passen, det får bli ett språktest istället. ”Roegroed me floede” eller nåt liknande sa han och spände ögonen i mig, Lasse. Efter flera goda försök från min sida log han förnöjt och släppte glatt ut oss från Danmark. Raskt cyklade vi uppför den branta rampen på MS Dana Sirena, minst 15% lutning, redan lite Pyreneekänsla. OBS, inga missförstånd, det var en trevlig passpolis

Nu väntar Harwich.


Cykeltrevliga Danmark! Hallå fordonsägare och upphandlare i Sverige! Det är bara att röja ut en halv vagn i varje tåg, sätta in fällbara stolar längs vägarna, spännband typ säkerhetsbälten och sen har cyklister företräde. Hur svårt kan det va?

Väl ombord, middag och musik. En kille med gitarr som höll sig till vår sångbok, typ Steve Earl, Woody och Bob D.

3 kommentarer:

  1. Låter redan jättemysigt!
    För fortsättningen: Kontakta Stefan för tips om alternativ till vatten i cykelflaskorna...

    SvaraRadera
  2. Nu är ni nog framme i Harwich. Blåste det? undrar vi som fått "hålla i hatten" i flera dagar på Öland.

    SvaraRadera
  3. Era resonemang kring motsättningen mellan människor och cyklar får mig att tänka på TV-serien "Äkta människor".

    Ska man som människa behöva resa sig och lämna plats åt en cykel? Var ska detta sluta, snart tar väl de där jäkla cyklarna över våra jobb och våra kvinnor! ;)

    Per B

    SvaraRadera