fredag 25 maj 2012

AUXERRE - COURGIS - CHABLIS - COURGIS, 44.3 km

Vi startar i morgondimma även denna morgon, men det börjar kännas varmare. Vårt mål för dagen är Chablis. Inte så långt bort men kartan visar många branta backar. Brant på karta: >. Jättebrant: >>>

Om detta inte är en tavla av Monet, så är det morgondimma över floden Yonne vid en av Auxerres broar




Efterhand börjar vingårdarna dyka upp.



Fullt med maskiner som jobbar på de stora vinfälten.


En stigning som varade i 1500 meter.







(Hallå Robin, morfar här. Dom gillade inte mitt äpple, dom såg mest förskräckta ut. Kanske vana med mindre frukter, typ druvor)


6 km före Chablis stöter vi på en liten by som heter Courgis. Vi hittar ett mysigt B&B och bestämmer oss för att slå läger och fortsätta in till Chablis utan packning. Denna bild från Chabli.  Fälten precis bakom/ovanför byn tillhör Grand Cru-gårdarna 

I Chablis träffar vi på denna tyska vandrare som går en bit på vandlingsleden mot Santiago de Compostella. Han har gått från Dusseldorf. Två veckor per år i tre år. En lisa för skälen säger han och en lyx att kunna göra eftersom han har familj och barn därhemma (!?).


På sluttningarna strax norr om stadskärnan ligger de 7 Grand Cru gårdarna vägg i vägg. Sluttningarna vätter mot sydväst.


Och här framför kungen bland grand cru vinerna.


Vi cyklade en sväng bland fälten i ett dike. Och just då kom VÄRMEN!

Druvorna i Chabli heter Chardonney och inget annat.



                                                                     Här sprutas det


Träffade bl.a. på denna man som jobbar med en stor kniv. Han talade om man försöker mixa den egna Chardonneyn med amerikansk för att hindra "inavel".  Han skär han bort oönskade skott (Lasse trodde han var ryss - det tror inte jag)


Kolla, just namn på en av de bättre gårdarna


Tillbaka i Courgis fick vi besöka vårt värdpars vinkällare samt inhandla en Premiere Cru flaska som vi förgyllde vår lätta måltid för kvällen med.

Det här är ett gammalt vinkar. Finns bara 3 kvar i Chablistrakten. Druvorna forslades in genom luckan i väggen (från gatan som i en gammal kolkällare). Sedan trampades druvorna i karet och saften rann ner i karet under.



Vårt trevliga B&B



5 kommentarer:

  1. Tavlor gör jag dagligen, på jobbet d.v.s.. Har dessutom påbörjat en offentlig utsmyckning på Södermalm i samarbete med en kompis. Inte ska ni åka hem för att vara med på vernissagen men vi kan väl gå dit tillsammans när ni kommer hem igen. Puss och kram! Lars-Bertil

    SvaraRadera
  2. Jag slickade på bildskärmen när sista fotot i detta avsnitt skrollades fram. Hoppas att vinet smakade bättre än så... :-)

    SvaraRadera
  3. Sugna blev vi också men vi gjorde slag i saken och laddade korgen med vin, glas, tvål och handduk och njöt i "badhuset", efter dagens slit, i den varma kvällssolen.

    SvaraRadera
  4. ps. Nu har vi hittat vägen på Google Earth. Kul!

    SvaraRadera